Uydu frekansları Firma Rehberi | İletişim

Türksat 3A ile yeni teknoloji çağı

Türkiye’nin yeni uydusu, ülkede telefon, internet ve faks gibi çaÄŸdaÅŸ iletiÅŸim araçlarından yoksun yer bırakmayacak.2008 yılında uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 3A uydusu, altyapı ve coÄŸrafi koÅŸullar nedeniyle telefon ve internet eriÅŸimi götürülemeyen bölgelere, okullara ve köylere uydu üzerinden düşük maliyetlerle telefon, internet ve faks gibi çok çeÅŸitli hizmetler saÄŸlayacak.

Türksat Uydu HaberleÅŸme Kablo TV ve Ä°ÅŸletme A.Åž Genel Müdürü Osman Dur’dan aldığı bilgiye göre, Türksat 1C uydusunun yerini alacak yeni uydunun tedariki ve fırlatılmasıyla ilgili ihale süreci geçen günlerde tamamlandı.

Yeni uydunun üretimi ve yörüngeye yerleÅŸtirilmesiyle ilgili sözleÅŸme, Türksat A.Åž. ile Alcatel arasında imzalandı. Åžartnamesi Türk mühendisler tarafından oluÅŸturulan ihalede, Türksat 3A uydusunun Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilecek tüm teknik özelliklere sahip olması ve fiyat uygunluÄŸu kriterleri esas alındı.

Uydu ihalesinde Türkiye’ye teknolojik fayda saÄŸlamak üzere yol haritası da çizildi. Teknoloji transferiyle birlikte Türksat 3A’nın yapımının üretici firma ve Türksat teknik uzmanlarının iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirilmesi için gerekli düzenlemeler sözleÅŸmeye dahil edildi.

Bu çerçevede belli sayıda teknik uzman, Türksat 3A’nın üretimi sırasında operasyonel amaçlarla yurt dışında görevlendirilecek. 22 kiÅŸiden oluÅŸan teknik uzman grubu, uydunun yurt dışındaki tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve test çalışmalarına katılacak ve bunun ardından Türkiye’ye dönerek, bir sonraki uydunun tasarım çalışmalarına baÅŸlayacak. Uzmanlar çalışmalarına Türksat A.Åž bünyesinde kurulacak uydu tasarım merkezinde devam edecek.

UYDU VE UZAY TEKNOLOJÄ°LERÄ° MERKEZÄ° KURULACAK

Türksat A.Åž Genel Müdürü Dur, uydu ve uzay teknolojileri alanında Türkiye’ye ufuk açacak yeni uydu projesiyle çok önemli bir adım atıldığını, uydu ve uzay teknolojilerinde ülke ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yurt içi ve yurt dışındaki yetiÅŸmiÅŸ bilim insanlarının envanterini çıkarttıklarını bildirdi. Dur, ”Program kapsamında, hem uzman iÅŸgücünün yurt içi ve yurt dışında yetiÅŸtirilmesi ve istihdamı hem de yurt içi ve yurt dışındaki deÄŸerli bilim adamlarımız ile uzmanlarımızın projeye katkı yapması saÄŸlanacaktır” dedi.

Know-how, teknoloji transferi gibi modellerin bu teknolojileri kazanmaya yetmeyeceÄŸini, bunu baÅŸarmanın yolunun Türkiye’de bilgiden ürüne dönüştürebilecek bir altyapıya sahip olmaktan geçtiÄŸini vurgulayan Dur, teknolojik baÅŸarının bilim adamları, akademisyenler, araÅŸtırmacılar ve sanayicilerin birbirlerine ne kadar destek verdikleriyle orantılı olduÄŸunu kaydetti. Dur, bu nedenle ”Ulusal Uygulamalı Uydu ve Uzay Teknolojileri Merkezi” kuracaklarını belirterek, üniversitelerin, araÅŸtırma kurumlarının, kamu kuruluÅŸlarının ve sanayicilerin geliÅŸtirdiÄŸi projelerin ürüne dönüşebilmesinin yolunun açılacağını dile getirdi.

Osman Dur, ”Amacımız sadece yeni bir uydunun üretimi ve yörüngeye yerleÅŸtirilmesini saÄŸlamak deÄŸil. Uzay araÅŸtırmalarında ülkemizin de etkin bir role sahip olmasını istiyoruz. Teknoloji transferi ve Ulusal Uygulamalı Uydu ve Uzay Teknolojileri Merkezi’nin kurulmasıyla birlikte, bunun gerçekleÅŸeceÄŸine inanıyorum” diye konuÅŸtu.

TÃœRKÄ°YE’NÄ°N UZAYDAKÄ° YOL HARÄ°TASI

Türksat A.Åž Genel Müdürü Dur, yeni uydu projesinde izleyecekleri yol haritasını anlatırken, Türksat 3A uydusunun ardından, sivil ve milli güvenlik amaçlı ihtiyaçlara cevap veren bir alçak yörünge gözlem uydusunun Türkiye’de yerli ve yabancı kaynaklarla üretileceÄŸini söyledi.

Sonrasında yine yerli ve yabancı kaynaklarla bir haberleşme uydusu yapılacağını ifade eden Dur, son olarak da tamamen yerli kaynaklarla bir haberleşme uydusu üretmeyi planladıklarını belirtti.

TÃœRKSAT 3A’NIN TEKNÄ°K ÃœSTÃœNLÃœKLERÄ°

Dur, 2008 yılında uzaya fırlatılacak Türksat 3A’nın 42 derece DoÄŸu lokasyonunda hizmet vereceÄŸini ve uydunun üzerinde 120 Wattlık 24 adet Ku-band transponder bulunacağını söyledi.

Yeni uydunun yalnızca televizyon yayınları için değil, coğrafi koşullar nedeniyle radyo-link ve kablo iletişim altyapısı mevcut olmayan bölgelere uydu terminalleri aracılığıyla telefon, internet, faks gibi çok çeşitli hizmetlerin götürülmesi için de kullanılacağını bildiren Dur, uydunun güçlü yayın yapabilme ve etkin kapsama yetenekleriyle sosyal faydaları da beraberinde getireceğine işaret etti.

Dur, ”Ãœlkemizde altyapı ve coÄŸrafi koÅŸullar nedeniyle telefon ve internet eriÅŸimi götürülemeyen bölgelere, okullara ve köylere uydu üzerinden telefon ve internet hizmeti saÄŸlanabilecek. Dahası bu hizmetler eskisine kıyasla daha düşük maliyetlerle gerçekleÅŸtirilebilecek. Yakın bir gelecekte üçüncü nesil haberleÅŸme hizmetlerinin lisanslarının verilmesiyle Türksat 3A uydusu daha etkin kullanılacak” diye konuÅŸtu.

YAYINLAR YÃœKSEK KALÄ°TEDE OLACAK

Türkiye’nin diÄŸer uydularına kıyasla daha yüksek bir kullanım kapasitesine sahip olacak Türksat 3A’nın hem uydu haberleÅŸme hizmetleri hem de Avrupa, Türkiye ve Orta Asya üzerinden televizyon yayınları için kullanılacağını kaydeden Dur, yeni uydunun yüksek alış gücü sayesinde küçük çaplı ve düşük maliyetli up-link sistemleriyle uydu üzerinden hizmet veren kullanıcılara büyük kolaylıklar saÄŸlanacağını dile getirdi.

Mevcut uydulardaki doÄŸu ve batı kapsama alanları arasında seçim sınırlamasının bu uyduda olmayacağını vurgulayan Dur, Türksat 3A’nın üzerinden verilecek televizyon ve radyo yayınlarının, Türkiye, Avrupa ve Orta Asya’dan çok küçük çaplı çanak antenlerle bile yüksek kalitede izlenebileceÄŸini ifade etti. Dur, Türksat 3A uydusu üzerinden yayına çıkacak yerli televizyon kanallarının önceki uydulara kıyasla daha güçlü ve geniÅŸ bir kapsama alanında yayın yapabileceÄŸini kaydetti. 


Etiketler:

BU KONU HAKKINDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ !

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorum yapan siz olun :

Yorum yapabilmek için aşağıdaki kutucuğa yorumunuzu yazınız ve ardından "YORUMU GÖNDER" düğmesine tıklayınız !
Önemli : Yorumlarınız onaylandıktan sonra bu bölümde yer alır. Lütfen dilbilgisine, ahlak kurallarına uygun ve sadece bu konu ile ilgili yorum yapınız.
*Dijital uydu sistemleri ile ilgili problemlerinize forum bölümümüzde çözüm bulabilirsiniz.